Snap Pixy: practică cu drona selfie a Snapchat

La mai bine de cinci ani de la lansarea Spectacles, Snap revine cu un al doilea produs hardware. Și de data asta zboară.

Da, Snap a făcut o dronă. Numit Pixy, pucul galben îți ridică mâna, te urmărește și surprinde un videoclip care poate fi trimis înapoi la Snapchat. Este încercarea Snap de a crea o dronă mai ușor de utilizat și mai accesibilă decât alte produse de pe piață – și poate sugera viitorul mai avansat, alimentat de AR, spre care se îndreaptă Snap.

Pixy este disponibil online pentru 230 USD în SUA și Franța începând de joi. Spre deosebire de majoritatea dronelor de acolo, este suficient de mic și ușor pentru a încăpea în buzunarul pantalonilor. Nu există controler; decolează și aterizează pe o palmă întinsă și folosește șase modele de zbor preprogramate accesate printr-un cadran de pe partea de sus a dispozitivului.

De ce naiba ar face Snap, care operează în principal o aplicație de mesagerie de scurtă durată, o dronă selfie? Aceasta este prima întrebare pe care o pun CEO-ului Evan Spiegel.

„Pentru că suntem o companie de camere”, mi-a spus recent prin intermediul unui chat video. Snap a ținut acest slogan din 2016, când compania și-a schimbat numele din Snapchat în Snap și și-a lansat prima pereche de Spectacles. „Misiunea noastră este să dăm oamenilor putere să se exprime, să trăiască momentul, să experimenteze lumea și să se distreze împreună. Și acest produs face exact asta.

Spiegel este interesat de drone de ani de zile, datând cel puțin din 2016, când Snap a început să schimbe modul în care dispozitivele s-ar putea integra în strategia companiei sale de camere. A fost aproape de a achiziționa o companie chineză de drone numită Zero Zero Robotics în această perioadă, dar momentul nu era potrivit. Odată cu copierea agresivă de Facebook a funcției de bază Stories, investitorii s-au îndoit de perspectivele de creștere ale Snap ca nou acțiune publică, iar afacerea a eșuat în cele din urmă din cauza prețului. Afacerea încă nu este întotdeauna profitabilă, dar Snapchat crește acum mult mai repede decât Facebook și are deja mai mulți utilizatori decât Twitter.

Până acum, dronele nu s-au mutat dincolo de cazurile de utilizare profesională și cei care adoptă timpuriu. Majoritatea sunt grele, zgomotoase și scumpe. Unii chiar au nevoie de permis. Unul dintre obiectivele principale ale lui Pixy a fost acela de a-l face accesibil cu elice cu sunet prietenos și un design care ar putea încăpea în buzunar. „În sfârșit am ajuns într-un loc în care ne-am spus: „Uau, e super distractiv. Cred că probabil că ar trebui să-l postăm”, spune Spiegel.

Pixy cântărește doar 101 de grame cu bateria interschimbabilă introdusă. Snap spune că o încărcare completă vă va aduce cinci până la opt zboruri, care pot dura în jur de 10 până la 20 de secunde – un zbor scurt, chiar și după standardele mici ale dronei. Bateriile suplimentare costă 20 USD, iar Snap vinde un încărcător portabil cu baterie dublă pentru 50 USD. Senzorul de 12 MP al lui Pixy înregistrează până la 100 de videoclipuri sau 1.000 de fotografii, toate stocate local pe o unitate de 16 GB.

Filmările sunt sincronizate wireless cu secțiunea Amintiri a Snapchat, editate acolo (nu captează audio, așa că Snap vă permite să utilizați melodiile pe care le-a licențiat de la casele de muzică) și apoi pot fi partajate direct în aplicație sau în altă parte. Snap a inclus câteva efecte AR specifice Pixy din care să alegeți și mă aștept să fie adăugate mai multe în timp de la companie și creatorii săi. O funcție de decupare automată poate transforma rapid filmările orizontale în orientarea verticală de bază a Snap, centrată pe subiectul principal. Calitatea video nu este uimitoare – nu este ceva ce veți dori să vizionați pe un ecran mare – dar este suficient de bună pentru a viziona pe un telefon.

Datorită unei camere orientate în jos, trucul principal al lui Pixy este să decolezi și să aterizezi în mână. Camera sa frontală ar trebui să fie aliniată aproximativ la nivelul ochilor când decolează, apoi te urmărește automat pe măsură ce te miști. Când sunteți gata să finalizați zborul, pur și simplu ajungeți la Pixy și acesta se întoarce în palmă. În timpul testării în aer liber și în interior, am descoperit că aceasta este cea mai impresionantă parte a utilizării dronei; funcționează și induce un moment rar „wow” prima dată când se întâmplă.

Spiegel vede Pixy ca pe o nouă modalitate de a surprinde momente centrate pe oameni, care este o vedere mai restrânsă decât modul în care dronele au fost poziționate în mod tradițional. „Cred că Pixy deschide un spațiu cu totul nou aici, deoarece smartphone-ul tău nu poate zbura”, spune el. „Poți obține o perspectivă complet nouă și diferită. Și, în acest fel, cred că Pixy este cu siguranță mai bun decât ceea ce poate crea smartphone-ul tău.

Pixy iese în evidență de dronele mici concurente prin simplitatea sa. DJI construiește de ani de zile drone mici care pot decola din mâna ta și te pot urmări automat oriunde; aceste drone oferă, de asemenea, o durată de viață mai lungă a bateriei și videoclipuri de calitate superioară. Dar aceste modele concurente sunt, de asemenea, mai scumpe și mult mai complicat de utilizat. Și sunt încă mult mai mari decât Pixy-ul de buzunar.

Există și alte limitări ale designului lui Pixy. Deoarece dispozitivul este atât de ușor, nu veți dori să-l utilizați în condiții de vânt. De asemenea, Snap sfătuiește să nu-l folosească peste apă și alte suprafețe strălucitoare, reflectorizante, care ar putea încurca camera inferioară care automatizează zborul.

Snap nu plănuiește să câștige mulți bani din Pixy. „Scopul este într-adevăr să-l punem în mâinile oamenilor și să îi punem să se joace cu el”, potrivit Spiegel. „Și poate că am face mai mult cu versiunea a doua, dacă oamenilor le place produsul original”. În orice caz, Snap poate să-și fi stabilit propriile așteptări pentru versiunea 1 prea scăzute, spune el. „Sincer, privind în urmă, probabil că ar fi trebuit să facem mai mult. Și acum este doar greu cu tot ce se întâmplă în lanțul de aprovizionare. Pur și simplu nu ne așteptam să fie atât de bun…

În 2016, înainte ca Spectacles să cadă, am observat că Snap a făcut publicitate unor locuri de muncă cu sloganul „Jucăriile sunt preludii pentru idei serioase”.

Creată pentru prima dată de celebrul duo de design Charles și Ray Eames, expresia s-a dovedit de atunci a fi emblematică a modului în care funcționează Snap. Ceea ce a început ca o aplicație de sexting în urmă cu un deceniu are acum peste 330 de milioane de utilizatori zilnici, 75% dintre ei cu vârsta între 13 și 34 de ani în peste 20 de țări. Peste 250 de milioane dintre acești utilizatori interacționează cu efecte AR, sau lentile, în fiecare zi. Aceste lentile au început prin a lăsa oamenii să vomite curcubee și să poarte urechi de câine. Acum pot rezolva ecuații matematice și te lasă să încerci hainele.

Ochelarii nu au fost niciodată un succes comercial, iar Snap a exagerat inițial cererea pentru ei, dar acum sunt ochelari AR cu drepturi depline, care reprezintă ceea ce mulți tehnologi, inclusiv CEO-ul Meta Mark Zuckerberg, consideră că este următorul mare val în informatică. Deși are mult mai puțini bani decât Meta sau Apple, Snap este primul în grupul său de egali cu ochelari AR funcționali și un ecosistem înfloritor de sute de dezvoltatori care produc lentile pentru ei.

Spiegel vede eforturile hardware ale lui Snap ca pe o modalitate de a depăși limitele a ceea ce poate fi o cameră. Se concentrează pe cameră pentru că așa se exprimă deja oamenii pe telefoanele mobile. „Când ne uităm la abordarea hardware-ului, este vorba doar de extinderea nucleului a ceea ce oamenii fac și iubesc la Snapchat”, spune el. „Unul dintre lucrurile care ne-au schimbat cu adevărat perspectiva asupra camerelor a fost natura hands-free a Spectacles, deoarece oamenii făceau lucruri total diferite”. O cameră zburătoare dezvoltă în mod natural această idee.

Dacă Spectacles este vreo indicație, Spiegel are probabil câteva generații viitoare de Pixy în mânecă. El vede construirea hardware-ului ca un angajament pe termen lung, în special în ceea ce privește ochelarii AR – deși nu vede că aceștia devin mainstream de ani de zile. „Este ceva pe care ne-am dorit să ne îmbunătățim constant în timp, deoarece este foarte important pe termen lung al afacerii noastre”, îmi spune el. „În același timp, astăzi există o mulțime de constrângeri tehnice care înseamnă că va fi dificil pentru ochelarii AR să se extindă pe termen scurt. Și, prin urmare, nu cred că abordarea prudentă pentru noi ar fi încercarea de a crește scara. pentru un produs care nu este încă gata.

În cele din urmă, Pixy s-ar putea dovedi a fi mai mult un hit pe termen scurt decât Shows, crede Spiegel. „După câteva lansări de ochelari pentru camere, devine foarte clar că piața pentru ochelari pentru camere este de fapt foarte mică și limitată la oamenii care doresc acel punct de vedere la persoana întâi”, spune el. „Cred că piața pentru Pixy este mai mare”.

Intrând în conversația noastră, am o teorie că, la fel ca prima versiune a Spectacles, Pixy este un cal troian pentru o idee mai mare. Dronele sunt deja folosite pentru a crea hărți 3D, care ar fi utile pentru construirea de obiective mai realiste bazate pe lumea reală. Snap a cumpărat recent un startup francez numit NextMind, care a făcut o bandă pentru a controla computerele cu gândurile tale. Urmează un viitor în care să port ochelari AR și să controlez un Pixy asociat cu mintea mea?

Când îl întreb pe Spiegel despre toate acestea, el râde, indicând că este cel mai mult pe care îl primesc de la el în discuție. Pixy este doar o jucărie, cel puțin deocamdată.

Add Comment